
Натрій бензоат (бензоат натрію) — харчова добавка (E211), відноситься до групи консервантів. Надає сильну пригнічуючу дію на дріжджі і цвілеві гриби, включаючи афлатоксинообразующие, пригнічує в мікробних клітинах активність ферментів, відповідальних за окислювально-відновні реакції, а також ферментів, що розщеплюють жири і крохмаль.
Дія бензоату натрію спрямовано, головним чином, проти дріжджів і пліснявих грибів, деяких бактерій (молочнокислих, оцтовокислих і БГКП). Ефективність застосування бензоату натрію зростає в кислому середовищі (рН 3,8 - 4,5).
Бензоат натрію розчиняють у невеликій кількості питної води. Потім цей розчин вносять в продукт. Стадія внесення консерванту у продукт визначається технологією його виробництва. Оптимальним вважається момент відразу після пастеризації або стерилізації.
Застосовується:
- в якості консерванту для маргаринів, майонезів і делікатесних продуктів, що містять майонез;
- в якості консерванту для кислої фруктової продукції;
- для консервування чистих фруктових соків, особливо призначених для подальшої переробки.
- Для інактивації ферментів і зниження загальної кількості мікроорганізмів продукт додатково пастеризують;
- у безалкогольних напоях служить додатковим недорогим фактором захисту проти дріжджів;
- в якості консерванту в фармації;
- при виробництві гігієнічних і косметичних засобів, наприклад, зубних паст, шампунів, гелів;
- у тютюновій промисловості для запобігання пліснявіння курильних і жувальних сортів тютюну;
- в якості інгібітора додають в охолоджуючі рідини автомобільних двигунів.
- м'ясопродукти -- 0,1--0,4 %;
- повидло, меланжо, кондитерські вироби -- 700 мг/кг;
- плодово-ягідні напівфабрикати і маргарин -- 1000 мг/кг;
- рибна ікра і рибні консерви -- 1000--2000 мг/кг;
- кілька -- 2600 мг/кг;
- безалкогольні напої -- 150 мг/л;
- алкогольні напої з рівнем алкоголю менше 15 % -- 200 мг/л;
- джеми з малим вмістом цукру, желе, мармелади, фруктові пасти -- 500 мг/кг;
- безалкогольне пиво -- 200 мг/л
Бензоат натрію розчиняють у невеликій кількості питної води. Потім цей розчин вносять в продукт. Стадія внесення консерванту у продукт визначається технологією його виробництва. Оптимальним вважається момент відразу після пастеризації або стерилізації
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Китай |
Вага | 2000 г |
Користувальницькі характеристики | |
Виробник | Китай |
- Ціна: 119 грн/кг
- Спосіб упаковки: Мішок 25 кг