D-яблучна кислота — безбарвні кристали, t пл. 130,8 °C; розчинність (г 100 г розчинника): у воді — 144 (при 26 °C), 411 (при 79 °C), в етанолі — 35,9 (за 20 °C), у диетиловому ефірі — 0,6 (за 20 °C), не розчиняється в бензолі.
L-яблучна кислота — безбарвні кристали, t пл. 100 °C; добре розчинена у воді, розчинність (г у 100 г розчинника): в етанолі — 68,3 (за 20 °C), у диетиловому ефірі — 1,9 (за 20 °C), не розчинена в бензолі. Величина виробу оптичного обертання у водних розчинах сильно залежить від концентрації та температури.
У природі поширена L-яблучна кислота. Вона міститься в кислих плодах, наприклад, у незрілих яблуках, крожовині, плодах горобини, у ревені, у формі кальцієвої солі в тютюні, а також у невеликій кількості у вині.
Отримують D,L-яблинкову кислоту відновленням виноградної кислоти, гідролізом D, L-бром'янтарною кислотою, відновленням оксалілуксусної кислоти НООССН2СОН амальгамою Na або відновленням її ефірів із подальшим гідролізом, а також гідратацією фумарової та малинової кислота за 150-200 °C або за використання NaOH, за 100 °C. D-яблучна кислота утворюється з невеликим виходом у разі відновлення D-винної кислоти HI за 130 °C, а також поряд з L-яблучною кислотою під час розщеплення раатацем алкалоїдом цинхоніном. L-яблучну кислоту виділяють із природної сировини.
Застосування: У промисловості L-яблучну кислоту використовують під час виробництва вин, фруктових вод і кондитерських виробів, як смакову добавку та регулятор pH. Яблучну кислоту застосовують у медицині як складову частину проносних засобів і препаратів від хрипоти.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Китай |
Вміст основної речовини | 99.6% |
Основні атрибути | |
Країна виробництва | Китай |
- Ціна: 3 750 ₴/мішок